Informatie

Henk van Slooten erelid 16feb2015

Ontstaan en historie

Het Barneveldse shantykoor HET ROER OM dankt zijn ontstaan aan het initiatief van Wim Groenwold die in september 2006 op het idee kwam om in Barneveld een Shantykoor van de grond te krijgen. In december besloot hij samen met Henk van Slooten en Wim Bussink een oprichtingsavond te organiseren die op 15 januari 2007 gehouden werd. Al na een half uur na de informatietoespraakjes werd de accordeon door Henk Nes uitgepakt en stonden gelijk al 45 man met veel enthousiasme te zingen. 14 Dagen later, op de 2e repetitieavond, kwamen er nog weer wat nieuwe leden bij en moest het koor al direct een ledenstop (maximum 50 ) instellen. Ook werd een dirigent aangenomen, te weten Ria van den Brink–Nes. Als naam voor het koor werd gekozen voor HET ROER OM en als logo werd gekozen voor een stuurwiel met een Barneveldse haan in het centrum. Op 23 april werd een definitief bestuur gekozen (zie bestuur)

2007 Debuut op Oud Veluwse Markt

Het debuutoptreden was op donderdag 9 augustus 2007 op de Oud Veluwse Markt. Toen het (nog onervaren) koor het podium betrad zag het Raadhuisplein inmiddels zwart van het volk. Het koor werkte vlot en onder luid applaus door hun programma heen en van spanning was steeds minder te merken. Vooral het slotnummer “Daar bij dat kleine café aan de haven” met eigen slotarrangement ging er in als koek. Het publiek waardeerde duidelijk dit voor Barneveld nieuwe initiatief en zong uit volle borst mee.

  
  Het 2e optreden op 16 augustus 2007 voor het gemeentehuis in Barneveld. 

 

en verder....

In januari 2008 is de door de Preuverie gesponsorde materiaalwagen in gebruik genomen.

Op 31 mei 2008 heeft het koor meegewerkt aan het havenfeest van de Watersportvereniging Nulde. Het feest werd behalve door een flink aantal evenementen ook opgeluisterd met 3 Shantykoren.

Vooral de samenzang van de 3 koren (ca. 95 man) en het enthousiaste publiek werd een onvergetelijk groot meezingfeest. Het Barnevelder koor gaf zelfs daarna nog een toegift op een rondvarende vissersboot.  

Ook de medewerking, samen met Shantykoor  “De kajuitzangers” uit Putten,aan het 1e lustrum van gezelligheidskoor “Ermeluiden uit Ermelo “was een een leuke maar helaas ook natte ervaring. Gelukkig hield de regen zich even koest toen we als afsluiting met meer dan 90 zangers de samenzang inzetten.

 

Raadhuisplein Barneveld 2008

Op 11 oktober 2008 presenteerde zich het koor samen met de Poortzangers uit Woudenberg en De Kajuitzangers uit Putten zich op De wereldeidagen 2008.

50e en 75e optreden

In maart 2009 ging de site www.ShantykoorHetRoerOm.nl  in de lucht.

Inmiddels (oktober 2009) heeft het koor al meer dan 50 optredens achter de rug (we hebben zelfs 40 aanvragers teleur moeten stellen) en staan er voor 2009 en 2010 nog een ruim aantal geboekt.

Ons 50e optreden op zaterdag 10 oktober 2009 op de Wereldeidagen in Barneveld

Ons 75e optreden was op 31 december 2010 bij Ruimzicht in Barneveld.

Wim Groenwold erelid 22feb2011

Barneveldse Krant 26 februari 2011

Wim Groenwold erelid shantykoor Het Roer Om

BARNEVELD - De 76-jarige Wim Groenwold (rechts op de foto) heeft tijdens de algemene ledenvergadering van shantykoor Het Roer Om zijn penningmeesterschap overgedragen aan opvolger Wim van Drie. Vanwege zijn vele werkzaamheden voor het koor is hij benoemd tot erelid. De bijbehorende oorkonde werd hem overhandigd door voorzitter Wim Bussink. Eind 2006 liep Wim Groenwold rond met het idee om in Barneveld een shantykoor op te richten. Samen met Wim Bussink en Henk van Slooten organiseerde hij op 15 januari 2007 de oprichtingsvergadering. Deze vergadering werd destijds zo druk bezocht, dat veertien dagen later al een ledenstop ingesteld moest worden. Groenwold regelde publiciteit, benaderde musici en sponsors en werd zelf penningmeester.

Tijdens de afgelopen ledenvergadering legde ook Wim Bussink zijn bestuursfunctie neer en wordt opgevolgd door Hans Lubbers. Beide ‘Wimmen’ blijven echter met enthousiasme lid van ‘hun’ koor. Behalve het erelidmaatschap van Het Roer Om bezit Wim Groenwold ook het erelidmaatschap van Gallinova (50 jaar lid) en de Nederlandse Konijnenbond (50 jaar lid).

 

HRO festival 5 jarig jubileum 19 mei 2012

100e optreden in ZIGGO DOME A'dam 28 juni 2012

Barnevelds shantykoor heeft 100ste optreden in Ziggo Dome.

26 jun 2012

BARNEVELD/AMSTERDAM - Donderdag geeft het Barneveldse Shantykoor Het Roer Om haar 100e optreden in het Ziggo Dome in Amsterdam.

De nieuwe concertlocatie Ziggo Dome in Amsterdam is op 24 juni door Marco Borsato geopend. Begin juli komen Sting en Madonna eveneens in het 17.000 zitplaatsen tellende muziekpaleis hun show opvoeren. Aan de buitenkant is het zwarte kubusvormige theather, naast de Arena, met 84.000 led’s verlicht en heeft aan twee zijden d.m.v. deze led-lampjes een dynamisch tv-scherm van 90 m breed en 30 m hoog.

Party 

Op donderdagmiddag 28 juni laat hier ook het Barneveldse shantykoor Het Roer Om zich horen. “Dit klinkt natuurlijk wel heel spannend maar het is natuurlijk wel ‘iets’ boven onze macht”, aldus promotieman Wim van de Kamp. “De eerlijkheid gebiedt dan ook te vertellen dat we niet in het immense theater zelf optreden maar in een, in het theater aanwezige business unit. Een Amstelveens mediabedrijf geeft daar een party naar aanleiding van een afgerond veranderingsproject met de naam ‘Het roer om’. Via Google kwam men op ons koor en het leek hun wel leuk om op hun party het gelijknamige Barneveldse shantykoor uit te nodigen. Het blijft natuurlijk toch wel heel speciaal dat dit precies ons 100e optreden is sinds onze oprichting in 2007 en dat wij deze mijlpaal ook nog eens in ons jubileumjaar in het Ziggo Dome mogen uitvoeren. Gezien de afstand en deze feestelijke reden heeft het koor een bus gehuurd waardoor dit 100e jubileumoptreden een officieel en extra gezellig tintje heeft gekregen.”